Cesta na Mars za 3 dni ?

Červená planéta našej slnečnej sústavy je už po mnoho storočí pre ľudstvo veľkou záhadou. Aj s použitím najmodernejších vesmírnych lodí by cesta na ňu trvala približne 5 mesiacov, no tento problém sa snaží vyriešiť vedec vesmírnej agentúry NASA. Philip Lubin totiž pracuje na novom systéme, ktorý miesto tradičného raketového paliva využíva laserový pohon. Na prvý pohľad môže toto tvrdenie vyznieť ako vystrihnuté zo sci-fi filmu. Mnoho vedcov však verí, že práve fotóny generované obrovským laserom raz môžu vyniesť našu kozmickú loď na Mars. Moderné rakety sa pri štarte spoliehajú na ťah, ktorý ich má „odlepiť“ od Zeme a vyniesť do vesmíru.



Bezmotorové elektromagnetické žiarenie produkované laserom však prináša omnoho viac výhod, pričom jednou z najvýraznejších je rýchlosť. Tá je pri tomto spôsobe pohonu obmedzovaná iba rýchlosťou svetla, no pri spaľovacích motoroch rakiet všetko závisí od prebiehajúcich chemických procesov. Nový laserový pohon bol doposiaľ testovaný len v laboratórnych podmienkach. Na jeho fungovanie a vývoj bolo za potreby mnoho investícií a drahých zariadení. Zrejme najdrahšou a zároveň najdôležitejšou časťou je veľký supravodivý magnetový prstenec. Ten môžeme nájsť aj vo Veľkom hadrónovom urýchľovači. Spôsob, akým je tento laserový pohon skonštruovaný, však momentálne bráni zväčšiť ho pre použitie vo vesmírnych lodiach.

 Dôležitým faktom je to, že celý systém je           funkčný   a tok fotónov by raz mohol ľudstvu   zabezpečiť   cestu na Mars už za pár dní. Podľa   výpočtov     Philipa Lubina by aktuálne bolo   možné týmto   spôsobom prepraviť na červenú   planétu približne   220 kg nákladu, no najväčšou   výhodou celého   objavu je možnosť jeho využitia   pri dlhých   vesmírnych cestách. Je priam   neuveriteľné, aké   veľké kroky urobil človek v   snahe preskúmať   okolitý vesmír. Budúcnosť si   pre nás pripravuje   ešte mnoho ďalších objavov,   vďaka ktorým bude   cestovanie týmto   nekonečným priestorom   jednoduchším ako je   tomu dnes.

Zdoje: https://fontech.startitup.sk/vedec-z-nasa-vyvinul-unikatny-laserovy-pohon/ , https://www.google.sk/search?q=mars&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwju0KTZ0qnXAhWDPxoKHYUeAmcQ_AUICigB&biw=1600&bih=745#imgrc=5bTZK52vX07_fM: ,https://www.google.sk/search?q=mars&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwju0KTZ0qnXAhWDPxoKHYUeAmcQ_AUICigB&biw=1600&bih=745#imgrc=LESagfhPNgd5jM:

Komentáre

  1. Veľmi pekný a náučný blog o zaujímavostiach, ktoré ponúknu človeku nové informácie o veciach, ktoré sa dejú okolo nás.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Novy Iphone X .

Xiaomi Mijia – elektrická kolobežka.